Sveriges klimat

I Sveriges södra del hittar man Götaland, där städerna Göteborg och Malmö ligger. Här är vintrarna både kortare och mildare än i landets andra delar och det är ovanligt med snö i regionens mer sydliga områden. Dagstemperaturen under sommaren ligger normalt sett mellan 15 och 25 grader Celsius. Eftersom luften i regionen är relativt fuktig, kan vädret kännas kallare eller varmare än vad det faktiskt är.

Norr om Götaland ligger Svealand och här är klimatet ofta något svalare. Under vintern ligger temperaturen vanligtvis under noll grader, snö är mer vanligt förekommande och populära skidanläggningar ligger belägna i regionens nordvästra del.

Den tredje och sista regionen, Norrland, är den minst befolkade. Här är vintrarna långa, kalla och snörika, och temperaturen håller sig under noll grader i många månader i sträck. Detta innebär att somrarna i Norrland är relativt korta och temperaturen ligger ofta runt 15 grader Celsius, men kan vid vissa tillfällen ändå nå 30 grader.

Som det har framgått från ovanstående text är vintrarna i Sverige generellt kalla, men temperaturen kan varierna mellan de olika regionerna. I regel, ju längre söderut man kommer, desto mildare blir det. Men vintern i Sverige är inte endast känd för sina kalla temperaturer, utan även för mörkret. Under mitten av vintern stiger solen aldrig upp i de områden i Norrland som ligger norr om polarcirkeln. Det enda hopp om ljus som finns är det vanligt förekommande norrskenet. Mer söderut i landet är mörkret inte lika omfattande, men antalet soltimmar skiljer sig fortfarande väsentligt från sommarmånaderna. Under vintern väljer därmed de flesta att umgås i hemmet med vänner och med tända ljus och brasor, eller ge sig ut på skidåkning eller liknande vintersporter.

Under vintern är det vanligt att klä på sig ordentligt, med flera och varma lager. Under sommarmånaderna, när klimatet är mildare, räcker det emellertid att klä sig tunt och extralager krävs ofta endast under kyligare dagar. Oavsett årstid, är det å andra sidan vara bra att vara förberedd med regntäta kläder.